Το σχολείο πάει στο βουνό και ανακαλύπτει το… έδαφος!

31 Οκτωβρίου 2023by ηλιαχτίδα
TO-SXOLEIO-STO-DASOS-1
TO-SXOLEIO-STO-DASOS-2
TO-SXOLEIO-STO-DASOS-3
TO-SXOLEIO-STO-DASOS-4
Το σχολείο πάει στο βουνό και ανακαλύπτει το … έδαφος!

Φέτος όπως κάθε χρόνο επισκεφθήκαμε το κοντινό μας βουνό τον Υμηττό. Εκεί, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού μας περίμεναν η Χρυσόμυγα και η Φασκομηλιά από την “Παρέα του Δάσους” για να μας ξεναγήσουν στον θαυμαστό κόσμο του εδάφους.

Το δάσος ήταν ντυμένο στα φθινοπωρινά του χρώματα, με τον γεροπλάτανο να έχει ρίξει αρκετά από τα φύλλα του. Καθίσαμε κι εμείς στη σκιά του, αγγίξαμε το έδαφος και προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα συστατικά μπορούσαμε.

Βρήκαμε πολλά φύλλα, πέτρες, ξύλα, σπόρους. Νιώσαμε την πρωινή υγρασία του δάσους στο πράσινο χορτάρι. Μυρίσαμε τα ξερά φύλλα που μας θύμισαν μυρωδιά μπισκότου. Η Χρυσόμυγα και η Φασκομηλιά μας διηγήθηκαν ένα παραμύθι για τη μάνα γη, τον πατέρα ήλιο και τον κύκλο της ζωής που γεννάει νέο χώμα και από το χώμα γεννιέται ξανά νέα ζωή. Πήραμε μεγεθυντικούς φακούς, χωριστήκαμε σε ομάδες και εξερευνήσαμε το έδαφος με τις διαφορετικές υφές του.

Εκεί που εξερευνούσαμε συναντήσαμε και μια χελώνα που έτρωγε από το έδαφος πρασινάδα και κίτρινα λουλουδάκια. Τη χαιρετήσαμε και την αφήσαμε να πάρει τον δρόμο της. Ανακαλύψαμε ακόμα πολλά ζωύφια και μια μυρμηγκοφωλιά.

Όταν τελειώσαμε με την εξερεύνηση μάθαμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανό έναν σπόρο μέσα σε λασπόμπαλες για να μπορούμε να τον φυτέψουμε όπου θέλουμε. Σουρώσαμε χώμα, το ανακατέψαμε με φύλλα και ξυλάκια που είχαμε κόψει μικρά και ρίξαμε μέσα τους πολύτιμους σπόρους. Τους πήραμε μαζί μας στην ηλιαχτίδα για να τους φυτέψουμε στον κήπο μας. Έπειτα πήραμε το δρόμο του γυρισμού και αγναντέψαμε από ψηλά, την Πάρνηθα και την Πεντέλη καθώς γυρίζαμε στο σχολείο μας αποκαμωμένοι αλλά γεμάτοι από την τόσο ενδιαφέρουσα εξερεύνησή μας στη φύση.

Τα παιδιά ανακάλυψαν ότι το έδαφος είναι γεμάτο ζωή και ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και του αέναου κύκλου της ζωής. Η συνειδητοποίηση ότι όλα συνδέονται βοηθά στην καλλιέργεια μιας φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφορών, για την προστασία του περιβάλλοντος και για ένα αειφόρο μέλλον.

 

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233