Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας. 1ο Μέρος.

10 Νοεμβρίου 2023by ηλιαχτίδα
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS0
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS4
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS5
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS222222
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS3
KOKKINO_ELAFI_PARNHTHAS
Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας

Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, ένας κάτοικος του δάσους που ζει τόσο κοντά μας και κινδυνεύει όπως και αρκετά ζώα σήμερα με εξαφάνιση.

Κάποιοι/ες από μας είχαμε βρεθεί στην Πάρνηθα και είχαμε δει από κοντά ελάφια, που λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τους ανθρώπους σε αναζήτηση τροφής. Εξετάσαμε το δίλημμα για το αν τελικά είναι καλό για τα ελάφια να τους προσφέρεται φαγητό από τους ανθρώπους ή αν έτσι παρεμβαίνουμε στη φύση τους.

Κάποια παιδιά θυμήθηκαν τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και αναλογιστήκαμε πόσο μπορεί να έχουν επηρεαστεί οι δασώδεις βιότοποι της Πάρνηθας. Μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

Γνωρίσαμε τον Πίτερ, ένα μικρό ελαφάκι και φτιάξαμε φανταστικές ιστορίες που τις αποτυπώσαμε στο χαρτί και τις παίξαμε.

Μάθαμε ότι το ελάφι στην αρχαιότητα ήταν το ιερό ζώο της θεάς Άρτεμις της θεάς του κυνηγιού. Τι αντίφαση η θεά του κυνηγιού να έχει ως ιερό ζώο το ελάφι! Εκφράσαμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας σχετικά με την κατανάλωση ζώων στη διατροφή μας και πώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με σεβασμό στη φύση.

Διατυπώσαμε ερωτήματα για την Πάρνηθα και τα βουνά της Αθήνας. Συγκεντρώσαμε υλικό και απαντήσεις. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα, δούλεψε ένα μέρος των πληροφοριών και οργάνωσε την παρουσίασή της στις άλλες ομάδες.

Μέσα από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που τέθηκαν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν σκέψεις και απόψεις, να μάθουν για τα πιο κοντινά βουνά της περιοχής τους, και ειδικότερα για την χλωρίδα και την πανίδα της Πάρνηθας. Εκεί που ζει το κόκκινο ελάφι.

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη φύση που περιβάλει την πόλη τους και είναι μια πολύτιμη πηγή ζωής. Η καλλιέργεια δηλαδή φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων και η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης των παιδιών, ώστε μεγαλώνοντας να νιώθουν κομμάτι ενός ευρύτερου οικοσυστήματος του οποίου την ισορροπία θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν σε μια πιο ολιστική θεώρηση της ζωής.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233