Πειράματα με το ξύδι και τη σόδα, το λάδι και το νερό.

26 Νοεμβρίου 2021by ηλιαχτίδα
PEIRAMA_LADI_NERO_EKSWFYLLO
PEIRAMA-HFAISTEIO
PEIRAMA-HFAISTEIO-1
PEIRAMA-HFAISTEIO2
PEIRAMA_LADI_NERO

Πειράματα με το ξύδι και τη σόδα, το λάδι και το νερό.

Κάθε φορά η ώρα για πείραμα είναι ώρα χαράς, ενθουσιασμού, πειραματισμού, παιχνιδιού και νέων ανακαλύψεων. Μαθαίνουμε πώς κάτι που μοιάζει μαγικό, έχει τελικά μια απλή φυσική εξήγηση. Παρατηρούμε, κάνουμε προβλέψεις και βλέπουμε από το αποτέλεσμα, αν οι υποθέσεις μας επαληθεύτηκαν ή όχι μέσα από μια εξαιρετικά διασκεδαστική και βιωματική διαδικασία.

Ξύδι και σόδα, μια σχέση εκρηκτική και… παγωμένη! Ενεργοποιούμε ένα… ηφαίστειο.

Τι θα γίνει αν ανακατέψουμε το ξύδι με τη σόδα;

Στις μαγειρικές μας συνταγές είχαμε συναντήσει την ανάμιξη της σόδας με κάτι όξινο και είχαμε δει το μίγμα να φουσκώνει και να αφρίζει. Αναρωτηθήκαμε αν θα συμβεί το ίδιο αν ανακατέψουμε το ξύδι και τη σόδα. Φτιάξαμε μικρά ηφαίστεια από πηλό, τα γεμίσαμε με σόδα και ρίξαμε ξύδι χρωματισμένο με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Πριν ξεκινήσει το πείραμα κάναμε τις προβλέψεις μας. Κάποιοι είπαν ότι θα γίνει έκρηξη, κάποιοι ότι θα γίνει αφρός και θα φτάσει μέχρι το ταβάνι. Τελικά ανακαλύψαμε ότι όταν συναντηθούν η σόδα και το ξύδι γίνεται αφρός, ένας αφρός που μπορεί να ενεργοποιήσει ένα “ηφαίστειο” ή να κάνει ένα μπαλόνι να φουσκώσει, ενώ η παγωμένη σχέση τους κάνει τα πάντα γύρω να κρυώσουν!

Λάδι και νερό… πειραματισμοί και παιχνίδι με τις σταγόνες και τα χρώματα.

Τι έχει μέσα το ζουμί της ελιάς; Πώς παίρνουμε το λάδι;

Στην επίσκεψή μας στο ελαιοτριβείο μάθαμε ότι το λάδι βγαίνει από το ζουμί της ελιάς που έχει μέσα νερό και λάδι. Θέλαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη πώς χωρίζει το νερό από το λάδι. Πήραμε λοιπόν ποτήρια και ανακατέψαμε πάρα πολύ καλά το νερό με το λάδι. Όταν σταματήσαμε, ανακαλύψαμε πως όσο καλά και να είχαμε ανακατέψει το μίγμα οι σταγόνες του λαδιού έτρεχαν ψηλά στην επιφάνεια για να ενωθούν με τις άλλες σταγόνες του λαδιού, ενώ οι σταγόνες του νερού πήγαιναν προς τα κάτω για να ενωθούν με τις άλλες σταγόνες του νερού.

Αναρωτηθήκαμε τι θα γίνει αν ρίξουμε σταγόνες από χρωματισμένο νερό πάνω στο λάδι και κάναμε τις προβλέψεις μας. Κάποιοι είπαν ότι οι σταγόνες θα μείνουν πάνω στο λάδι, κάποιοι ότι θα πάνε κάτω να βρουν τις άλλες σταγόνες του νερού. Δοκιμάζοντας στην πράξη ανακαλύψαμε ότι οι περισσότερες σταγόνες διαπερνούσαν το λάδι και πήγαιναν να ενωθούν με τις άλλες σταγόνες του νερού δίνοντας υπέροχους χρωματισμούς στο νερό.

Στο τέλος του πειράματος καταγράψαμε και ζωγραφίσαμε τις παρατηρήσεις μας, σαν γνήσιοι επιστήμονες!

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233