Νοέμβρης, μήνας σποράς… Λιομάζωμα.

20 Νοεμβρίου 2021by ηλιαχτίδα
LIOMAZWMA_PX
LIOMAZWMA2_PX
SPORA_HLIOS_PX
SPORA_PX
SPORA2_PX
SPORA3_PX

Νοέμβρης, μήνας σποράς… Λιομάζωμα

Μπήκε ο Νοέμβρης, το φθινόπωρο πλησιάζει στο τέλος του. Το βρεγμένο χώρα μαλακό και πρόσφορο δέχεται τους ώριμους σπόρους για να δώσει νέα ζωή και η φύση να ανανεωθεί.

Κι εμείς όπως κάθε χρόνο στην ηλιαχτίδα, τραγουδήσαμε τραγούδια για τη σπορά, αναπαραστήσαμε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι την πορεία ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι να μεγαλώσει και να δώσει νέους καρπούς και νέα σποράκια. Στη συνέχεια γίναμε μικροί γεωργοί και φυτέψαμε σπόρους, βολβούς, μαρουλάκια, λάχανα και κουνουπίδια στον κήπο της ηλιαχτίδας. Τα ποτίσαμε και αναλάβαμε την ευθύνη να τα φροντίζουμε μέχρι να μεγαλώσουν και να μπορέσουμε να τα μαγειρέψουμε, να τα φτιάξουμε σαλάτα και να τα φάμε.

Τα Αστέρια και οι Αστροβολίδες επισκεφθήκαμε το Πολιτιστικό Πάρκο και εκεί συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά και το λάδι. Μάθαμε για τους διαφορετικούς τρόπους που υπάρχουν για να μαζεύουμε τις ελιές και αφού μαζέψαμε αρκετές τις πήγαμε στο ελαιοτριβείο. Εκεί τις λιώσαμε στον κόθρο και τις μαζέψαμε με τη σέσουλα, τις βάλαμε μέσα στα μουτάφια (τσουβάλια), για να τις πάμε στην πρέσα και από εκεί να βγει το ζουμί της ελιάς. Ρίξαμε νερό πάνω στα μουτάφια και είδαμε πώς λειτουργούσε η πρέσα. Στο τέλος ανακαλύψαμε ότι το ζουμί της ελιάς έχει μέσα του νερό και λάδι. Μάλιστα παρατηρήσαμε ότι το λάδι έμενε στην επιφάνεια.

Οι αγροτικές εργασίες και η επαφή με τη φύση πάντα μας γεμίζουν χαρά και μας προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες και νέες ανακαλύψεις.

Καλή σοδειά!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233