Μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου… φροντίζοντας για το νερό!

31 Μαρτίου 2023by ηλιαχτίδα
kyklos_nerou
kyklos_nerou2
kyklos_nerou3
frontizw_to_nero
Μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου… φροντίζοντας για το νερό!
Νοιάζομαι για το περιβάλλον!

 

Το νερό. Ένα από τα θεμέλια της ζωής του πλανήτη μας. Μαζί με τα παιδιά διερευνήσαμε αυτό το πολύτιμο αγαθό της φύσης για εμάς τους ανθρώπους, τα φυτά και τα ζώα. Μάθαμε για τον κύκλο του νερού και μέσα από πειράματα ανακαλύψαμε με τα μάτια μας πώς αλλάζει συνεχώς μορφές. Παρατηρήσαμε το νερό να θερμαίνεται και να γίνεται υδρατμός και πώς μόλις κρυώσει, να σχηματίζονται σταγόνες και να πέφτουν πάλι κάτω. Δοκιμάσαμε να φτιάξουμε και ένα αληθινό σύννεφο!

Μέσα από τον αέναο αυτόν κύκλο του νερού που γίνεται ασταμάτητα εδώ και εκατομμύρια χρόνια ανακαλύψαμε κάτι ακόμα, τη μαγική δύναμη της φύσης να καθαρίζει το νερό. Φτιάξαμε σακουλάκια με χρωματιστό νερό και κάναμε τις υποθέσεις μας για το χρώμα που θα έχει το νερό όταν εξατμιστεί. Ανακαλύψαμε ότι μέσω της εξάτμισης το νερό καθαρίζει και να γίνεται πάλι διάφανο. Το δοκιμάσαμε και με αλατόνερο και είδαμε πως το νερό που εξατμίστηκε είχε αφήσει το αλάτι στο κατσαρολάκι.

Παρατηρήσαμε την υδρόγειο και είδαμε πως το νερό που πίνουμε είναι πολύ λίγο σε σχέση με το θαλασσινό. Αναρωτηθήκαμε αν η φύση προλαβαίνει μέσα από τον κύκλο του νερού να ανανεώνει τις πηγές πόσιμου νερού. Μάθαμε για το νερό που φτάνει στην Αθήνα και σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας φροντίζοντας κι εμείς για το νερό.

Και αυτές ήταν οι ιδέες μας:

Όταν πλένω τα χέρια μου ή τα δόντια μου κλείνω τη βρύση. Την ανοίγω για να τα ξεπλύνω.

Δεν πετάω σκουπίδια στο νερό, σε λίμνες, ποτάμια, τη θάλασσα.

Καθαρίζουμε τα σκουπίδια από λίμνη. Φοράμε γάντια και τα μαζεύουμε.

Προτιμώ να κάνω γρήγορο ντους και όχι να γεμίζω την μπανιέρα. Αν γεμίσω τη μπανιέρα μπορώ να ρίχνω από αυτό το νερό στην τουαλέτα, ή στα φυτά μου αν δεν έχει σαπούνι.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233