Μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου… κάνοντας κόμποστ!
Νοιάζομαι για το περιβάλλον!
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και για το πώς τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη τους, αναρωτηθήκαμε τι γίνεται με όλα τα απορρίμματα που πετιούνται και πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητά τους.
Ανακαλύψαμε πως ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων αποτελείται από φλούδες και υπολείμματα φρούτων και λαχανικών που αποτελούν κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Μάθαμε πως ορισμένα από αυτά αρέσουν πολύ στους γαιωσκώληκες. Τους ακούραστους αυτούς εργάτες παραγωγής χώματος που ζουν στο χώμα και αποδομούν την οργανική ύλη. Τους είχαμε συναντήσει και στον κήπο αρκετές φορές αλλά δεν ξέραμε τη σημαντική τους συμβολή στον κύκλο της ζωής και στο περιβάλλον.
Μαζέψαμε λοιπόν φλούδες και υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά από την κουζίνα του σχολείου και τα κόψαμε σε μικρά κομματάκια. Τα ρίξαμε στο χώμα στο σημείο που ξεκινήσαμε το κόμποστ, ώστε να καλέσουμε τους γαιωσκώληκες και να αρχίσουν τη δουλειά τους. Τα σκεπάσαμε με ξερά φύλλα, υπολείμματα καφέ, στάχτη και χαρτόνια.
Καταφέραμε να μειώσουμε τα απορρίμματα του σχολείου και βρήκαμε έτσι έναν τρόπο να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας!
Επίσης ανακαλύψαμε ότι σε περίπτωση που δε μπορούμε να κάνουμε κόμποστ στο σπίτι μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμάτων αυτού του είδους και να βοηθήσουμε στην κομποστοποίηση, πετώντας τα στους καφέ κάδους για οργανικά βιοαπόβλητα που πλέον υπάρχουν σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.