Μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου… Ξαναχρησιμοποιώ… Κάνω ανακύκλωση!

5 Μαΐου 2023by ηλιαχτίδα
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi3
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi9
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi5
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi2
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi91
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi4
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi6
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi7
ksanaxrisimopoiw_anakyklwsi8
Μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου…
Ξαναχρησιμοποιώ… Κάνω ανακύκλωση!

 

Τι είναι η ανακύκλωση; Γιατί κάνοντας ανακύκλωση μπορώ να βοηθήσω τον πλανήτη μου;

Για δώσουμε απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ταξιδέψαμε σε μια φανταστική πόλη, όπου τα σκουπίδια είχαν γίνει τόσο πολλά που είχαν αρχίσει να κατακλύζουν τα πάντα.

Σκεφτήκαμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα απορρίμματα και να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους για τους κατοίκους της πόλης. Θυμηθήκαμε ότι οι φλούδες μπορούν να πάνε στον καφέ κάδο και μειώσαμε λίγο τα σκουπίδια.

Αναρωτηθήκαμε αν παλιά ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, παπούτσια θα μπορούσαν να έχουν άλλη χρήση από το να καταλήξουν στα σκουπίδια. Και αυτές ήταν οι σκέψεις των παιδιών:

“Ξαναχρησιμοποιώ παπούτσια, ρούχα, καρότσι, βιβλία, φούστα που δεν έχει παλιώσει, κιθάρα, στέκες, παιχνίδια, βιολί, τσάντες, σακούλες, ποδήλατα, μπασκέτα, φωτιστικά, ποτιστήρι, μπάλες σε καλή κατάσταση.

Τα δίνω σε ένα παιδάκι που είναι μικρό και δεν μου κάνουν εμένα.

Τα δίνω σε ένα παιδάκι που είναι φτωχό και δεν έχει.

Να τα φτιάξουμε σε κατασκευή ή χειροτεχνία.”

Στην ερώτηση τι κάνουμε με αυτά που είναι χαλασμένα, η απάντηση ήταν ανακύκλωση, όμως οι περισσότεροι δεν ξέραμε τι ακριβώς είναι. Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και γνωρίσαμε τον Μπλέκα, τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης που μας έμαθε τα μυστικά του. Αναζητήσαμε το σήμα της ανακύκλωσης στις συσκευασίες των προϊόντων μας στο μαγαζάκι και βρήκαμε πάρα πολλά. Μάθαμε για τους διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν και φτιάξαμε δύο Μπλεκάκια (μικρούς μπλε κάδους ανακύκλωσης) για το σχολείο μας. Σκεφτήκαμε σε ποιους χώρους θα μας ήταν πιο χρήσιμο να τους τοποθετήσουμε, τους βάλαμε και ενημερώσαμε και το υπόλοιπο σχολείο για την χρήση τους. Αυτά μοιραστήκαμε με τους φίλους μας για όσα ανακαλύψαμε για την ανακύκλωση:

“Στο μπλε κάδο ανακύκλωσης πετάω χαρτί, αλουμίνιο, μπουκάλι από γάλα που είναι από χαρτί, λευκοσίδηρο, γυαλί, πλαστικό.

Τα πλένω και τα πετάω. Αν είναι σε σακούλα τα αδειάζω και πετάω και τη σακούλα στον μπλε κάδο, στον Μπλέκα!

Τα σκουπίδια τα πετάμε στον πράσινο κάδο, αλλά όχι τις φλούδες που τις πετάμε στον καφέ κάδο.”

Τις σκέψεις και τις γνώσεις που αποκτήσαμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, το κόμποστ και τη μείωση της κατανάλωσης, τις βάλαμε σε ένα φυλλάδιο που το μοιράσαμε στους ανθρώπους του σχολείου, στην οικογένειά μας και στους γνωστούς μας.

Τέλος οραματιστήκαμε ελεύθερους χώρους και τους ζωγραφίσαμε πάνω στη φωτογραφία ενός σκουπιδότοπου με την μέθοδο της εικαστικής διασκευής (art remix). Ονειρευτήκαμε μια παιδική χαρά, μια πλατεία με συντριβάνι, μια παραλία, ένα πάρκο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου… εκεί που κάποτε ήταν γεμάτο σκουπίδια!

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233