“ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ!” Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ένα αθλητικό κέντρο!

3 Μαρτίου 2024by ηλιαχτίδα
KSEKINA_TO_ATHLHMA_EKSWFYLLO
ATHLHTISMOS_SWMA
ATHLHTISMOS_MYALO
ATHLHTISMOS_PSYXH
AFISA_KSEKINA_TO_ATHLHMA
ARXAIOI_OLYMPIAKOI_AGWNES_ATHLHMATA
ATHLHTIKO_KENTRO1
ATHLHTIKO_KENTRO2
ATHLHTIKO_KENTRO3
ΑΘΛΗΜΑΤΑ_ΚΙΝΗΤΙΚΑ_ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ! ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Ρητό του Γιουβανέλη εμπνευσμένο από τον τρόπο ζωής του Ηρακλή. Η επιδίωξη της ισορροπίας στο μυαλό και το σώμα για μια υγιή ζωή.

Η ενέργεια και η κίνηση αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από την ενεργοποίηση μυαλού και σώματος τα παιδιά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και ανακαλύπτουν τον κόσμο. Επιπλέον η κίνηση, οι αθλητικές δραστηριότητες, ο χορός και τα κινητικά παιχνίδια χαρίζουν στα παιδιά πολύτιμες εμπειρίες για την ανάπτυξη του εαυτού τους, τη σωματική και ψυχική υγεία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, ομαδικότητας, ψυχικής ανθεκτικότητας και γι’ αυτό και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά έχουν μοιραστεί ιδέες, παιχνίδια και γνώσεις από αθλήματα και δραστηριότητες που έχουν ασχοληθεί στον ελεύθερό τους χρόνο. Με αφορμή την αγάπη τους για την κίνηση, το παιχνίδι και τον αθλητισμό αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε και να εμβαθύνουμε σε αυτό το πεδίο.

Αναρωτηθήκαμε πόσο υγιές θα ήταν αν κάποιος άνθρωπος χρησιμοποιούσε μόνο το μυαλό του και καθόλου το σώμα του και αντίστροφα αν λειτουργούσε χωρίς να σκέφτεται. Οι σκέψεις των παιδιών έφεραν πολλά γέλια αλλά φάνηκε να καταλήγουν στην ανάγκη για μια ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα.

Μέσα από την ενεργοποίηση και την αυτοπαρατήρηση ανακαλύψαμε πόσα μέρη του σώματός μας ενεργοποιούνται την ώρα που κάνουμε γυμναστική, ή χορεύουμε, ή παίζουμε ένα κινητικό παιχνίδι. Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας. Επίσης προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Αναρωτηθήκαμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η νίκη ή η συμμετοχή σε μια αθλητική δραστηριότητα και γιατί.

Μιλήσαμε για τα αγαπημένα μας αθλήματα, τα ζωγραφίσαμε και προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε κάποια από αυτά στην ηλιαχτίδα. Φτιάξαμε μια αφίσα και σκεφτήκαμε συνθήματα για να παρακινήσουμε κι άλλους να ξεκινήσουν να αθλούνται και να έχουν θετικά οφέλη για το μυαλό και το σώμα τους.

Ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας στην αρχαία Ολυμπία, ανακαλύψαμε τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων και εντοπίσαμε κάποια από αυτά που υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας. Μερικά από αυτά τα αναβιώσαμε στη γυμναστική. Μάθαμε για τη σημασία που είχαν οι Ολυμπιακοί αγώνες για εκείνη την εποχή, που ήταν τόσο μεγάλη ώστε να σταματούν οι πόλεμοι κατά τη διεξαγωγή τους. Παρατηρώντας την αρχαία Ολυμπία, τα κτίρια και τα γήπεδα μας θύμισε ένα… αθλητικό κέντρο.

Σκεφτήκαμε τότε να σχεδιάσουμε ένα δικό μας αθλητικό κέντρο με τα αγαπημένα μας αθλήματα. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την επιλογή των γηπέδων και την τοποθέτησή τους στον χώρο. Στη συνέχεια χρειάστηκε να επιλυθούν προβλήματα όπως η πρόσβαση από το ένα γήπεδο στο άλλο που οδήγησαν στον σχεδιασμό μιας κάτοψης με δρόμους, χώρους πρασίνου και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Επίσης προέκυψε το ζήτημα ότι θα έπρεπε να υπάρχει χώρος αποδυτηρίων και τουαλέτας, που προστέθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό. Σε δεύτερη φάση ξεκίνησε η κατασκευή των γηπέδων και των κτιρίων με τα υλικά που είχαμε συγκεντρώσει.

Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε όλη την πορεία σε μικρές και μεγάλες ομάδες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Η χαρά του παιχνιδιού και της άθλησης δε σταματά.

Η συνειδητοποίηση από τα παιδιά για τα οφέλη τους, βοηθά στην αλλαγή της εστίασης από το αποτέλεσμα της αθλητικής προσπάθειας ή του παιχνιδιού, στη σημασία και την χαρά της συμμετοχής.

Με μια τέτοια οπτική μπορούμε όλοι να είμαστε νικητές!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233