Καλοκαιρινές ανασκαφές. Γινόμαστε παλαιοντολόγοι!

1 Ιουλίου 2022by ηλιαχτίδα
skeletos_dinosayros
osta_deinosayroy_alatozymi
anaskafi
anaskafi2
deinosayroi
deinosayroi1
deinosayroi2
deinosayroi3
skeletoi_deinosayroi
Καλοκαιρινές ανασκαφές. Γινόμαστε παλαιοντολόγοι!

Τι είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για τους δεινόσαυρους; Είναι το επιβλητικό τους μέγεθος; Είναι η εκπληκτική δύναμη και οι ικανότητες; Είναι ο φόβος και το δέος απέναντι σε αυτά τα άγρια ζώα, από τα οποία δεν κινδυνεύουμε αφού έζησαν και εξαφανίστηκαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια;

Σίγουρα κάτι από αυτά και όλα αυτά μαζί κινητοποιούν το ενδιαφέρον μας γι’ αυτά τα πλάσματα. Μπήκαμε λοιπόν στην διαδικασία να διερευνήσουμε το επάγγελμα του παλαιοντολόγου. Πώς ανακάλυψε τον πρώτο δεινόσαυρο; Τι στοιχεία βρήκε και τι πληροφορίες πήρε από αυτά; Πώς συνέθεσε τα οστά που ανακάλυψε και έφτιαξε τον σκελετό του δεινοσαύρου; Και στη συνέχεια τι όνομα του έδωσε; Πώς φαντάστηκε ότι έμοιαζε στην πραγματικότητα;

Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας οστά δεινοσαύρων σε διαφορετικά σχήματα από αλατοζύμη. Τα αφήσαμε να ξεραθούν τόοοσο… που σχεδόν τα ξεχάσαμε. Με μαγικό τρόπο τα οστά εξαφανίστηκαν.

Πήραμε τα καπέλα μας και τα εργαλεία μας και αρχίσαμε να αναζητούμε στοιχεία που θα μας οδηγούσαν στα χαμένα οστά. Σκεφτήκαμε ότι το πιο πιθανό ήταν να βρίσκονται στον κήπο του σχολείου. Τότε ένα παιδί είδε κάτι να ασπρίζει στην αμμοδόχο. Τρέξαμε γρήγορα προς τα εκεί και ξεκινήσαμε την ανασκαφή. Μαζί με τα οστά ανακαλύψαμε και διάφορα άλλα στοιχεία όπως κοχύλια, κλαδιά, καρπούς. Προβληματιστήκαμε σχετικά με το τι να σήμαιναν για την ζωή του δεινοσαύρου που βρήκαμε. Σκεφτήκαμε ότι σίγουρα θα ζούσε κοντά στη θάλασσα και ότι θα του άρεσε να τρώει καρπούς. Μιας και δεν βρήκαμε άλλα κρανία σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μοναχικός δεινόσαυρος. Τα δόντια του μαρτυρούσαν ότι ήταν και σαρκοφάγος. Αφού συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία προσπαθήσαμε να τον αναπαραστήσουμε και του δώσαμε ένα όνομα.

Στη συνέχεια αποτυπώσαμε με ζωγραφιά πώς φανταζόταν ο καθένας από μας τον δεινόσαυρο και το όνομα που θα του ταίριαζε. Επίσης περιγράψαμε τα βασικά του χαρακτηριστικά. Οι δεινόσαυροι που προέκυψαν ήταν πολλών ειδών: σαρκοφάγοι, χορτοφάγοι, ιπτάμενοι, με αγκάθια ή μεγάλα δόντια, ήρεμοι ή επιθετικοί.

Από την ημέρα εκείνη, όλο και ένα καινούριο είδος δεινοσαύρου ξεπηδάει στο χαρτί, όταν ένας μικρός παλαιοντολόγος πάει να συνθέσει ξανά τα οστά του δεινοσαύρου!

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233