Βεραντόκηπος! Κηπουρική-μάθηση-δημιουργία!

27 Απριλίου 2020by ηλιαχτίδα
apotypwmata_fyllwn
kollaw_kai_dimioyrgw
rola_loyloydia
skalizoyme_fyteyoyme_potizoyme
verantokipos
zwgrafizoyme_glastres
DIAGRAMMATA

Ο καιρός όσο πάει και καλυτερεύει. Ευκαιρία να ανοίξουμε τις μπαλκονόπορτες και να βγούμε στις βεράντες! Ας πιάσουμε τα φτυάρια και τα σκαλιστήρια για να δώσουμε ζωή και να ανανεώσουμε τις γλάστρες μας. Όσοι τυχεροί έχουν κήπο ακόμα καλύτερα. Αναζητήστε μαζί με τα παιδιά σας τις γλάστρες και τα φυτά που χρειάζονται φροντίδα και καθάρισμα. Εσείς μπορείτε να κλαδεύετε με το κλαδευτήρι και τα παιδιά με ένα απλό ψαλιδάκι ή με το χέρι τους, να κόβουν τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά (δώστε τους την ευκαιρία να τα περιεργαστούν). Σκαλίστε το χώμα στις γλάστρες που έχουν ξεραθεί, ξεριζώστε τα παλιά φυτά και παρατηρήστε τα (ρίζα, βλαστός). Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν με το χώμα. Η επαφή με το χώμα ενεργοποιεί τις αισθήσεις και μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ατελείωτο παιχνίδι χωρίς σχεδόν κανένα εξοπλισμό. Αφού ευχαριστηθούν το παιχνίδι με το χώμα μπορείτε να διαλέξετε σποράκια, βολβούς ή κουκούτσια που υπάρχουν στην κουζίνα σας και να τα φυτέψετε στο χώμα: φακές, φασόλια, σποράκια από πιπεριές ή ντομάτες, πατάτες, κρεμμύδια, κουκούτσια κτλ. Έπειτα πάρτε ποτιστήρια και ποτίστε μαζί. Οι φακές και τα φασόλια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και θα δώσουν άμεσα χαρά στα παιδιά σας να παρακολουθούν καθημερινά την ανάπτυξή τους.
Η παρατήρηση των φυτών βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν αυτόν τον κύκλο της ζωής, και τα φέρνουν σε επαφή με τη ρίζα των συστατικών της διατροφής. Ίσως το παιδί που θα κόψει τον καρπό την πιπεριάς που φύτεψε και φρόντισε ώσπου να μεγαλώσει, να τον δοκιμάσει με μεγαλύτερη χαρά και να εκτιμά περισσότερο τους καρπούς των κόπων του!
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κρατούν ένα ημερολόγιο ανάπτυξης των φυτών με τους εξής τρόπους:
φωτογράφιση ανά εβδομάδα ή ζωγραφιά του φυτού
μέτρημα του ύψους με μια απλή κορδέλα που κολλάμε στο διάγραμμα ανάπτυξης του φυτού μας
• κολλάμε ένα αυτοκόλλητο στην αντίστοιχη μέρα της εβδομάδας για κάθε φορά που ποτίσαμε

Για να κάνετε ακόμα πιο όμορφο τον βεραντόκηπο, μη διστάσετε να δώσετε χρώματα στα παιδιά να διακοσμήσουν τις γλάστρες ή να δημιουργήσουν καινούριες από κεσεδάκια γιαουρτιού.

Και μερικές ιδέες για εικαστικές δημιουργίες:

  • Κρατήστε μερικά φύλλα για να κάνετε αποτυπώματα στο χαρτί.
  • Κολλήστε ένα φύλλο στο χαρτί, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και μεταμορφώστε το σε ό,τι θέλετε ζωγραφίζοντας.
  • Χρησιμοποιήστε ό,τι υλικά έχετε και άχρηστα υλικά όπως ρολά από χαρτί υγείας, καλαμάκια, καπάκια κτλ, για να φτιάξετε λουλούδια.

Καλό παιχνίδι με κηπουρική και δημιουργία! Και μην ξεχάσετε αν θέλετε να μας στείλετε τις δημιουργίες σας στο paidikos@iliactida.gr

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233