Τι κρύβεται μέσα? Αισθήσεις-Αφή-Ανακάλυψη!

29 Απριλίου 2020by ηλιαχτίδα
ti_kryvetai_mesa
wra_gia_anakalypsi

Ώρα για ανακάλυψη! Βάζουμε λίγα-απλά υλικά (παιχνίδια, μικρά αντικείμενα από το σπίτι και την κουζίνα) μέσα σε μια μαξιλαροθήκη και έτοιμο ένα παιχνίδι που θα διεγείρει τις αισθήσεις του παιδιού, θα αυξήσει την περιέργειά του και θα ενθαρρύνει την έμφυτη ανάγκη του για εξερεύνηση. Αφού το ετοιμάσουμε ζητάμε από το παιδί να ψάξει μέσα στη μαξιλαροθήκη και μόνο με την αφή να αναγνωρίσει το κρυμμένο αντικείμενο (μπορούμε και να κλείσουμε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι). Κατά την διαδικασία της αναγνώρισης μιλάμε με το παιδί για το αντικείμενο που έχει στα χέρια του, βάζοντας το έτσι στη διαδικασία να περιγράψει ό,τι αγγίζει και να μας δώσει στοιχεία για τις ιδιότητές του: το μέγεθος, την υφή, το βάρος κ.α. Όταν όλα τα αντικείμενα έχουν βγει από την κρυψώνα τους μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να κάνει μια ομαδοποίηση, βάζοντάς τα σε κατηγορίες.

Για τα μικρότερα παιδιά μπορούμε να κρύψουμε τα αντικείμενα σε μπαλάκια από πλαστελίνη ή ζυμάρι και να τα αφήσουμε να απομακρύνουν το επιπρόσθετο υλικό ώστε να ανακαλύψουν τι βρίσκεται μέσα του.

Μέσα από αυτή την διαδικασία βοηθάμε στην ανάπτυξη του γνωστικού τομέα, διότι το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά και να κατακτήσει τις έννοιες των ιδιοτήτων των αντικειμένων. Καθώς επίσης και τον συναισθηματικό τομέα μέσω της χαράς και της ικανοποίησης που νιώθει κάθε φορά που καταφέρνει να αναγνωρίσει επιτυχώς ένα αντικείμενο.

Καλό παιχνίδι!

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233