Τρυγοπάτι
Φέτος όπως κάθε χρόνο επισκεφθήκαμε το πατητήρι και μάθαμε για τη διαδικασία και τα μυστικά του τρύγου. Με τα φθινοπωρινά σύννεφα να προμηνύουν βροχούλα, καταφέραμε και φέτος τελικά να τρυγήσουμε!
Μπήκαμε στο σχολικό με πολύ κέφι και ενθουσιασμό. Φτάσαμε στο Πολιτιστικό Πάρκο όπου μας περίμεναν οι φιλόξενοι εκπαιδευτές του χώρου. Πήραμε τα καλαθάκια μας και μπήκαμε στον αμπελώνα όπου μαζέψαμε τσαμπιά από ώριμα σταφύλια. Πήραμε τα σταφύλια, τα πήγαμε στο πατητήρι και τα πατήσαμε μέχρι να βγει ο μούστος. Μαζέψαμε ό,τι απέμεινε από τα τσαμπιά, τα «τσάμπουρα» και τα πήγαμε στη στροφιλιά. Τα βάλαμε μέσα, τα πατήσαμε με ξύλα και τα πιέσαμε μέχρι να βγάλουν και τον υπόλοιπο χυμό από τα σταφύλια. Τέλος φτάσαμε στο τελικό στάδιο της οινοποίησης, που είναι η τοποθέτηση του μούστου σε βαρέλια και έπειτα η εμφιάλωση. Γεμίσαμε ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί και βάλαμε και τον φελλό. Ακόμα, μάθαμε για την κούπα του Πυθαγόρα που αν έβαζες παραπάνω κρασί, άδειαζε τελείως. Τελειώνοντας τη βόλτα μας ζυμώσαμε τα δικά μας σταφιδόψωμα και τα ψήσαμε στον ξυλόφουρνο.
Γυρίσαμε αποκαμωμένοι με μια γλυκιά κούραση και αφού φάγαμε το μεσημεριανό μας, γευτήκαμε τα σταφιδόψωμα που είχαμε φτιάξει με τα χεράκια μας!
Ο τρύγος μας έδωσε τη χαρά της ομαδικής εργασίας, της συνεργασίας, της επαφής με τη φύση και της σύνδεσης της τροφής με την προέλευσή της, εμπειρίες που έχουν ξεχωριστή αξία για τα παιδιά.
Τις επόμενες μέρες με το πετιμέζι που φέραμε μαζί μας από το πατητήρι, φτιάξαμε τα αγαπημένα μας μουστοκούλουρα και αποτυπώσαμε τη συνταγή για να θυμόμαστε πώς φτιάχνονται! Τα φάγαμε και κεράσαμε και τους φίλους μας στην ηλιαχτίδα!