Παιχνίδια με τα τάπερ! Αισθήσεις, μαθηματικά, δημιουργία!

6 Απριλίου 2020by ηλιαχτίδα
anakateyoyme_adeiazoyme_gemizoyme
hxos
metraw
poli
sxediazoyme_kovoyme_kollame
taper_kapakia
xrwma_sxima_megethos

Ώρα να ανοίξουμε το ντουλάπι και να βγάλουμε τα τάπερ έξω. Μα επιτέλους ποιο καπάκι ταιριάζει με ποιο τάπερ;
Αφήνουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν τα τάπερ, να δοκιμάσουν να βάλουν το ένα μέσα στο άλλο ή το ένα πάνω στο άλλο.
Μαζί με τα παιδιά ταιριάζουμε τα τάπερ με τα καπάκια τους.
Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε σχήματα που ήδη γνωρίζουμε.
Διαλέγουμε τρία και τα βάζουμε από το μικρότερο στο μεγαλύτερο ή από το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Αναγνωρίζουμε το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο.
Τα χωρίζουμε ανάλογα με το χρώμα που έχει το καπάκι τους.
Μετράμε τα τάπερ με το ίδιο χρώμα καπάκι και γράφουμε πόσα είναι με τελείες ή τα μεγαλύτερα  παιδιά με αριθμό. Μπορούμε αυτό το χαρτί μετά να το κολλήσουμε στο ντουλάπι που τα βάζουμε.
Παίρνουμε όσπρια, ρύζι ή κους κους (ή ό,τι άλλο θέλουμε) και βάζουμε μέσα σε κάποια από τα τάπερ. Ειδικά στα μικρότερα παιδιά αρέσει πολύ να ανακατεύουν με τα χέρια τους ή με κουτάλες τα υλικά αυτά διεγείροντας τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια κλείνουμε τα καπάκια και τα κουνάμε να ακούσουμε τι ήχο θα βγάλει το κάθε διαφορετικό υλικό και πόσο διαφορετικός είναι ο ήχος αν βάλουμε πολύ ή λίγο. Ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν τι τους θυμίζει ο κάθε ήχος. Εμένα μου είπαν ότι τους θυμίζει τη θάλασσα, τις σταγόνες της βροχής, ένα άλογο που καλπάζει, ένα πίκολο και πολλά άλλα.
Τέλος προτείνουμε στα παιδιά να φανταστούν τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με τα τάπερ (κτίρια, διαστημόπλοιο, πύργο κτλ). Εμείς φτιάξαμε τα κτίρια μιας πόλης. Βάλαμε πολυκατοικίες, το δημαρχείο και σπίτια μικρά και μεγάλα. Ζωγραφίσαμε με μαρκαδόρους παράθυρα και πόρτες και τα στερεώσαμε με ένα απλό σελοτέιπ. Φέραμε και τα κουκλάκια μας και τα βάλαμε κι αυτά στην πόλη μας. Τα παιδιά είχαν κιόλας την ιδέα να τα βάλουμε και μέσα στα σπιτάκια!
Ανάλογα με την ηλικία και το ενδιαφέρον των παιδιών σας μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε να παίξετε κάποια από αυτά τα παιχνίδια. Αν υπάρχουν και μεγαλύτερα αδερφάκια μη διστάσετε να τα βάλετε στο παιχνίδι, θα γίνει ακόμα καλύτερο.
Καλή επιτυχία, με χαρά και δημιουργία!

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233