Το σχολείο στο βουνό

2 Φεβρουαρίου 2023by ηλιαχτίδα
to_sxoleio_sto_voyno22
to_sxoleio_sto_voyno1
to_sxoleio_sto_voyno5
to_sxoleio_sto_voyno4
to_sxoleio_sto_voyno6
to_sxoleio_sto_voyno3
Το σχολείο στο βουνό

Αυτήν την εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να ανεβούμε στο κοντινό μας βουνό, τον Υμηττό. Οδηγοί και συνοδοιπόροι μας ήταν η Κουκουβάγια και η Χρυσόμυγα από την «Παρέα του Δάσους». Μόλις κατεβήκαμε από το σχολικό αντικρίσαμε το γέρο πλάτανο. Σταθήκαμε γύρω του και ακούσαμε το τιτίβισμα των πουλιών μέσα στην ησυχία του χειμώνα. Ανακαλύψαμε το απαλό χαλί από πεσμένα φύλλα γύρω του και τους καρπούς του να σκορπούν τα σπόρια τους στο χώμα. Περπατήσαμε στο μονοπάτι και παρατηρήσαμε τη φύση γύρω μας. Δέντρα γυμνά από φύλλα, δέντρα πράσινα, μικρά μωβ αγριολούλουδα, χορτάρι, πέτρες, ρίζες, κλαδιά, πουλιά, έντομα. Κάθε βήμα και μια ανακάλυψη!

-Άραγε θα δούμε φίδια;

-Μα τα φίδια είναι σε χειμερία νάρκη, …άσε που φοβούνται και κρύβονται.

Έτσι άρχιζαν να σκορπούν μαζί και άλλοι φόβοι…

Μόλις φτάσαμε στον ελαιώνα καθίσαμε και συμφωνήσαμε για το πώς θα κινηθούμε στον χώρο με σεβασμό προς τη φύση και κάθε ζωντανό πλάσμα που θα συναντούσαμε εκεί είτε φυτό είτε ζώο. Και τότε άρχισαν η εξερεύνηση φυτών και εντόμων, η αναρρίχηση σε δέντρα και κορμούς, η χωματοτσουλήθρα, η κατασκευή φωλιάς για την Μαρουσώ την αλεπουδίτσα της Παρέας και η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας κατασκήνωσης.

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τη φύση και την επαφή τους με το βουνό μέσα από το παιχνίδι, την εξερεύνηση και τη δοκιμασία των ορίων τους σε νέες προκλήσεις που το κάθε παιδί έθετε για τον εαυτό του. Καθένας κατάφερε κάτι καινούριο και ξεπέρασε τον εαυτό του.

Η επιστροφή μας στο γέρο πλάτανο είχε μια έκπληξη που μας περίμενε… Ζεστό τσάι του βουνού και σταφίδες. Ότι καλύτερο για να μας ζεστάνει και να μας δώσει ενέργεια.

Γυρίσαμε πίσω αποκαμωμένοι αλλά ευχαριστημένοι, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις!

Η επαφή με τη φύση μέσα στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής δράσης ή μιας βόλτας με την οικογένεια, βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν τους ζωντανούς οργανισμούς (φυτικούς και ζωικούς) που υπάρχουν γύρω τους και να βιώσουν ευχάριστες εμπειρίες, καλλιεργώντας αβίαστα φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις και συμπεριφορές.

Η προοπτική είναι η  ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με το περιβάλλον, η καλλιέργεια σεβασμού προς αυτό, ώστε να είναι ενεργό το ενδιαφέρον τους για την διατήρησή του και τη προστασία του, προς ένα αειφόρο μέλλον για όλους.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233