Τι καιρό θα κάνει σήμερα;

10 Φεβρουαρίου 2023by ηλιαχτίδα
kairos_epoxes_meteor_stathmos
kairos_epoxes
kairos_epoxes_anemoyria
kairos_epoxes2
kairos_epoxes_meteor_stathmos6
kairos_epoxes555
kairos_epoxes_meteor_stathmos3
Τι καιρό θα κάνει σήμερα;

Θα έχει ήλιο, θα βρέξει, θα χιονίσει; Πώς καταλαβαίνουμε τις εποχές;

Τα στοιχεία της φύσης είναι εκεί και με λίγη προσεκτική παρατήρηση κρύβουν όλες τις απαντήσεις. Έτσι κι εμείς ντυθήκαμε ζεστά και πήγαμε στον κήπο της ηλιαχτίδας για να συναντήσουμε την «παρέα του δάσους». Εκεί μας περίμεναν η γνωστή μας Κουκουβάγια με τη φίλη της την Χρυσόμυγα και πολλά πολλά παιχνίδια. Αναζητήσαμε το κρύο και βρήκαμε πολλά κρύα σημεία στον κήπο. Ανακαλύψαμε τη ζέστη στα σημεία που έπεφτε ο ήλιος, η πηγή της ζωής. Παρατηρήσαμε τα σύννεφα και προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε σε ποια κατηγορία άνηκαν αυτά που βρίσκονταν στον ουρανό εκείνη την ημέρα. Ξαπλώσαμε στο χορτάρι και τα χαζέψαμε δίνοντάς τους ονόματα ανάλογα με αυτό που μας θύμιζαν. Μάθαμε για τον κο Μποφόρ και την ιστορία του και κινηθήκαμε κι εμείς με το λίγο αεράκι μέχρι τον στροβιλισμό του ανεμοστρόβιλου. Πιάσαμε στα χέρια μας θερμόμετρα και ανακαλύψαμε πόσους βαθμούς Κελσίου είχε. Πριν αποχαιρετήσουμε την Κουκουβάγια και την Χρυσόμυγα, φτιάξαμε μαζί τους ανεμούρια και βγήκαμε να τα ανεμίσουμε και να δούμε πόσα μποφόρ είχε. Ο αέρας μας έκανε το χατίρι και έκανε τα ανεμούριά μας να ανεμίσουν με τα δύο με τρία μποφόρ του… όπως τα υπολογίσαμε! Η παρέα του δάσους μας άφησε και ένα βροχόμετρο για να μετράμε το νερό της βροχής.

Κι εμείς δεν χάσαμε χρόνο. Με τη βοήθεια του Γιάννη-παντοφτιάχτη που μας ετοίμασε τη βάση, φτιάξαμε το δικό μας μετεωρολογικό σταθμό. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα είχε να προσαρμόσει το δικό της όργανο στον μετεωρολογικό σταθμό. Βιδώσαμε το θερμόμετρο και το βροχόμετρο, φτιάξαμε το ανεμούριο και σχεδιάσαμε την πυξίδα για να μας δείχνει προς τα που φυσάει ο άνεμος. Μόλις τελείωσε η κατασκευή η κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της στους υπόλοιπους. Όταν όλα ήταν έτοιμα ξεκίνησε η καταγραφή.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η ενεργοποίησή τους σε σχέση με την παρατήρηση της φύσης και των φυσικών φαινομένων που είναι αλληλένδετα με τη ζωή μας. Επίσης η καταγραφή των φαινομένων δίνει στα παιδιά την ευκαιρία για μια βιωματική επαφή με τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και μια ολιστική προσέγγιση της φύσης και του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση προσωπικής άποψης και κριτικής σκέψης γύρω από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233