ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΟ… ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Μεγαλώνω-πηγαίνω Δημοτικό.

19 Ιανουαρίου 2025by ηλιαχτίδα
PWS_NA_KRYPSEIS_ENA_LIONTARI_STO_DHMOTIKO22222
XWROI_DHMOTIKO_LIONTARI_KRYFTHKE
EPAGGELMATA_DHMOTIKO_LIONTARI22222
MATHIMATA_DHMOTIKO_LIONTARI
LIONTARI_DHMOTIKO_APANTHSEIS1
LIONTARI_DHMOTIKO_APANTHSEIS2
KATASKEYH_DHMOTIKOY22222
DHMOTIKO_XWROI_2
DHMOTIKO_XWROI_1
DHMOTIKO_PROAYLIO
THEATRIKO_PAIXNIDI_DHMOTIKO
LIONTARIA
ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΟ… ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Μεγαλώνω-πηγαίνω Δημοτικό

Με αφορμή το βιβλίο «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο» της H.Stephens ακολουθήσαμε το λιοντάρι και την Έλλη από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι για αρκετά παιδιά ένα βήμα προς έναν ανεξερεύνητο, άγνωστο κόσμο που μπορεί να συνδέεται με συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού αλλά και αγωνίας ή φόβου. Μαζί με την Έλλη και το λιοντάρι εξερευνήσαμε το δημοτικό. Μοιραστήκαμε τα συναισθήματα, τις απορίες και τις γνώσεις μας γι’ αυτό. Θέσαμε ερωτήματα και αναζητήσαμε ομοιότητες και διαφορές με το νηπιαγωγείο μας.

Παίξαμε κρύβοντας το λιοντάρι σε διαφορετικούς χώρους του νηπιαγωγείου σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Στη συνέχεια αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εικόνες από τα γειτονικά δημοτικά της περιοχής μας και τους χώρους τους. Συνεχίσαμε το παιχνίδι κρύβοντας το λιοντάρι σε χώρους του δημοτικού και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τη χρήση τους. Ανακαλύψαμε χώρους παρόμοιους με το νηπιαγωγείο μας και άλλους διαφορετικούς.

Ξεφυλλίσαμε βιβλία του δημοτικού και ανακαλύψαμε κάποια από τα μαθήματα που διδάσκονται εκεί. Παρατηρήσαμε τη σύνδεση και τη συνέχεια με κάποια από τα αντικείμενα που μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο.

Αναζητήσαμε τους ανθρώπους που εργάζονται στο δημοτικό όπως δασκάλους, γυμναστές, τον/την διευθυντή/ντρια, τον/την νοσηλευτή/τρια, τους υπεύθυνους για την καθαριότητα ή τη λειτουργία του κυλικείου και τους γνωρίσαμε στο λιοντάρι.

Απευθυνθήκαμε σε μία φίλη μας δασκάλα παράλληλης στήριξης που εργάζεται στο δημοτικό και συζητήσαμε για τον ρόλο της μέσα στην τάξη. Της διατυπώσαμε τα ερωτήματά μας. Εκείνη μας έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις για όλα όσα μας απασχολούσαν και μας γέμισε αισιοδοξία. Μικρές ομάδες ανέλαβαν να καταγράψουν τις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.

Μέσα από την αναζήτησή μας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο δημοτικό. Κάποια από αυτά μας ήταν γνώριμα και τα παίζουμε και στο νηπιαγωγείο, ενώ άλλα ήταν καινούρια και δοκιμάσαμε να μάθουμε τους κανόνες τους και να τα παίξουμε κι εμείς.

Σε ομάδες αποτυπώσαμε αυτά που ανακαλύψαμε και μάθαμε για το δημοτικό σχολείο, τα μαθήματα και τα επαγγέλματα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές/τριές μας.

Στη συνέχεια μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ζωντανέψαμε μία μέρα στο δημοτικό σχολείο. Κάποιοι/ες ανέλαβαν το ρόλο του/της δασκάλου/ας, κάποιοι/ες έγιναν διευθυντές/τριες, άλλοι/ες ανέλαβαν την καθαριότητα, έγιναν νοσηλευτές/τριες, άνοιξαν το κυλικείο και κάποιοι/ες έγιναν οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου.

Τέλος σε συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών, συγκεντρώσαμε ανακυκλώσιμα υλικά και κατασκευάσαμε ένα δημοτικό σχολείο από την αρχή. Η κατασκευή περιλάμβανε τις τάξεις, την αίθουσα εκδηλώσεων, τη βιβλιοθήκη, το κυλικείο, τις τουαλέτες και τον προαύλιο χώρο. Τα παιδιά εργάστηκαν σε μικρότερες και μεγαλύτερες ομάδες στα διαφορετικά στάδια της κατασκευής. Όταν το έργο μας ολοκληρώθηκε, είχαμε τη χαρά να το στήσουμε και να παίξουμε όλοι μαζί.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασίας καταφέραμε να έρθουμε πιο κοντά στον ανεξερεύνητο κόσμο του δημοτικού σχολείου, να παίξουμε, να χαρούμε και να μάθουμε. Τελικά ο χώρος του δημοτικού έμοιαζε περισσότερο οικείος και φιλικός κι εμείς έτοιμοι να τον εξερευνήσουμε από κοντά σε λίγο καιρό!

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233