Όλα διαφορετικά, όλα μοναδικά, όλα ίσα. Μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Κινητικές Αναπηρίες.

15 Φεβρουαρίου 2026by ηλιαχτίδα
KSEPERNWNTAS_TA_EMPODIA
ZWGR_STOMA_PODI
XOROS
XOROS_ZEYGARIA2
XOROS_ZEYGARIA
Όλα διαφορετικά, όλα μοναδικά, όλα ίσα. Μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Κινητικές Αναπηρίες: Καλλιεργώντας Σεβασμό, Ενσυναίσθηση και Συμπερίληψη

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και της προώθησης της συμπερίληψης, εστιάσαμε στις κινητικές αναπηρίες. Αφετηρία της παιδαγωγικής μας προσέγγισης αποτέλεσε η διερεύνηση των προϋπαρχουσών αντιλήψεων των παιδιών. Καταγράψαμε όσα ήδη γνώριζαν και διατυπώσαμε μαζί ερωτήματα, τα οποία οργανώθηκαν σε έναν εννοιολογικό πίνακα. Στη συνέχεια αξιοποιήσαμε το μοντέλο KWL (Τι γνωρίζω – Τι θέλω να μάθω – Τι έμαθα), ακολουθώντας την εποικοδομητική μέθοδο διδασκαλίας, ώστε η γνώση να χτιστεί ενεργά μέσα από τη διερεύνηση και τον αναστοχασμό.

Αναζητώντας πληροφορίες σε παιδικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και ψηφιακές πηγές, τα παιδιά γνώρισαν διαφορετικές μορφές κινητικών αναπηριών και εξοικειώθηκαν με τις πολλαπλές εκφάνσεις της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Παράλληλα, εστίασαν σε ανθρώπους που, παρά τις κινητικές δυσκολίες, κατάφεραν να διακριθούν μέσα από την επιμονή και τη δημιουργικότητά τους, όπως η Frida Kahlo στη ζωγραφική, ο Stephen Hawking στην επιστήμη και ο Αντώνης Τσαπατάκης στον αθλητισμό. Η επαφή με τέτοια πρότυπα συνέβαλε σημαντικά στην αποδόμηση στερεοτύπων και στην ενίσχυση της θετικής στάσης απέναντι στη διαφορετικότητα.

Για να γίνει η μάθηση πιο βιωματική και να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση, τα παιδιά συμμετείχαν σε κινητικά παιχνίδια προσομοίωσης, προσπαθώντας να κινηθούν με περιορισμούς ή χωρίς τη χρήση ενός ή περισσότερων μελών του σώματός τους. Ακολούθησε συζήτηση και αναστοχασμός, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα, δυσκολίες και νέους τρόπους προσαρμογής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης.

Παρατηρήσαμε επίσης έργα ζωγραφικής δημιουργημένα από άτομα με κινητικές αναπηρίες, τα οποία ανέδειξαν τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Τα παιδιά δοκίμασαν να ζωγραφίσουν με το στόμα ή με το πόδι, κατανοώντας στην πράξη ότι η τέχνη και η έκφραση δεν περιορίζονται από σωματικές δυσκολίες όταν υπάρχει επιμονή και ενθάρρυνση.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση σύντομων χορευτικών από μικτές ομάδες χορού, όπου άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες συνυπήρχαν ισότιμα στη σκηνή. Η εμπειρία αυτή ενέπνευσε τα παιδιά να επιχειρήσουν καθιστό χορό και στη συνέχεια συνεργατικό χορό σε ζευγάρια, όπου το ένα μέλος κινούνταν καθιστό και το άλλο όρθιο. Η δραστηριότητα ανέδειξε στην πράξη ότι η συνεργασία, η αποδοχή, η φαντασία και η θέληση μπορούν να κάνουν κάθε μορφή έκφρασης και συμμετοχής εφικτή.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, τα παιδιά καλλιέργησαν δεξιότητες κοινωνικής ενσυναίσθησης, ανάπτυξαν θετική στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και ενίσχυσαν την αντίληψη ότι η συμπερίληψη αποτελεί θεμελιώδη αξία της σχολικής κοινότητας.

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας
Εθνική Αμύνης 62, Παπάγου, 15669
+30210 6510481, +302106529649, Φαξ: +302106532233