Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Άνθρωπος και χρήμα.
Η οικονομική υπευθυνότητα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο επιλέγουμε να μη συζητάμε συχνά. Όμως στην υπερκαταναλωτική κοινωνία που ζούμε και σε μια εποχή κοινωνικής κρίσης ένα τέτοιο θέμα αποτελεί πρόκληση και μια αφορμή για να επανεξετάσουμε όλοι (γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά) την προσωπική μας στάση απέναντι στο χρήμα. Επί της ουσίας ένα τέτοιο θέμα μας προσφέρει τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερβολής, θα ενισχύσουν τη διαχείριση των χρημάτων με μεγαλύτερη σύνεση, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσουν στην αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων, περισσότερο συνεργατικών, όπως αυτός της ανταλλακτικής οικονομίας.
Την εβδομάδα αυτή λοιπόν με τα παιδιά της ηλιαχτίδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου), ασχοληθήκαμε με την οικονομία, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν την σχέση του ανθρώπου με το χρήμα, τη σημασία και την αξία που πρέπει να έχει αυτό στη ζωή μας, καθώς και την σπουδαιότητα της αποταμίευσης και της ανταλλαγής προϊόντων.
Έτσι αρχικά, μέσα από το κουκλοθέατρο και την ιστορία δυο φίλων που στη θέα ενός πεφταστεριού ο ένας ευχήθηκε να γίνει πλούσιος και ο άλλος να βρει την ευτυχία, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να θέτουμε ως προτεραιότητα να είμαστε ευτυχισμένοι και όχι πλούσιοι. Εξάλλου τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε την αγάπη, ούτε τη χαρά, ούτε τους φίλους. Έπειτα ζωγραφίσαμε τους κουμπαράδες της ευτυχίας γεμίζοντάς τους με βόλτες, θάλασσα, φίλους, βότσαλα, ηλιοβασιλέματα, αστέρια και λίγη χρυσόσκονη.
Στη συνέχεια, μέσα από αγαπημένα παραμύθια των παιδιών παρουσιάσαμε χαρακτήρες που απεικονίζουν τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα. Ανάμεσά τους ο Σκρουτζ, η Παπλωματού, ο Μίδας και ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ήρωες που έχουν χαρακτηριστεί ως τσιγκούνης, γενναιόδωρη, άπληστος και φιλάργυρος αντίστοιχα. Τα παιδιά ψήφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα, με την Παπλωματού να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Με αφορμή τις αναφορές στον φιλάργυρο Σκρουτζ Μακ Ντακ, χαρακτήρα αγαπητό στα παιδιά, ασχοληθήκαμε με το κόμικς ως κειμενικό είδος, με τα παιδιά να επιχειρούν να κάνουν τα δικά τους κόμικς, επιλέγοντας ήρωες της προτίμησής τους.
Ακολούθως, ενθαρρύναμε τα παιδιά να εκφράσουν τις επιθυμίες τους σχετικά με τα πράγματα που θα ήθελαν να αγοράσουν και συνειδητοποιήσαμε ότι είναι απεριόριστα, ενώ τα χρήματα που έχουμε είναι περιορισμένα. Άρα αφού δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, σκεφτήκαμε πως πρέπει πρώτα να διαλέξουμε αυτά που είναι πρώτης ανάγκης και χωρίς αυτά δε μπορούμε να ζήσουμε. Τα παιδιά αναζήτησαν σε περιοδικά εικόνες που απεικονίζουν αυτοκίνητα, παιχνίδια, αεροπλάνα για ταξίδια, τρόφιμα, ρούχα, κρεβάτια και με την τεχνική του κολάζ τα ταξινόμησαν σε αυτά που θέλουν και σε αυτά που έχουν ανάγκη.
Σε επόμενη δράση φανταστήκαμε πώς θα ήταν μια χώρα χωρίς χρήματα. Τα παιδιά μπήκαν στη θέση των κατοίκων της χώρας χωρίς χρήματα, κατανόησαν τις ανάγκες τους, αντιλήφθηκαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής προϊόντων, βιώνοντας πώς είναι να ζεις σε συνθήκες μιας ανταλλακτικής οικονομίας. Αφού χωρίστηκαν σε δυάδες και αποφάσισαν ποιο προϊόν θα παράγουν και με τι θα το ανταλλάξουν, το ζωγράφισαν στο χαρτί.
Τέλος, συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα της αποταμίευσης και αποφασίσαμε να φτιάξουμε δικούς μας κουμπαράδες από ανακυκλώσιμα υλικά. Η διαδικασία της κατασκευής του ήταν απολαυστική για τα παιδιά ενώ στο τέλος έβαλαν και το πρώτο τους νόμισμα.
Καλή αποταμίευση!